Zongoraoktató


Zongoraoktató

Zongoraoktató

Zongora magántanár Budapest. Telefonos elérhetőség: +36 70 328 33 38. Egy jó tanítás megválasztása még abban a tárgyban sem egyszerű, amit kedvelünk, de mi legyen ott, ami a hobbink? Amire mindig is vágytunk és most lehetőséget kaptunk ezt a vágyunkat cselekedetté formálni? A legnehezebb döntést kell meghoznunk: kell valakit választani, aki erre minket megtanít, de hogyan tegyük mindezt?

Zongora magántanár

Mi tagadás, sok évet töltöttem el a padban míg eljutottam oda, hogy az éveken át megfélemlített kisgyerekből a sérelmeit feldolgozó felnőtt lett. Megtapasztaltam a tanári elnyomást, majd a félelmüket, hogy én akár jobbá is lehetek mint ők.

Abszolút hallás teszt

Emlékszem, volt egy elméleti tanárom, akivel a szimpátiám kölcsönös volt. Zord tekintetű szakállas öregúr volt, aki valami végett kevésbé fogadott el. Már bukásra álltam és ettől semmi sem óvott meg. Egyszerűen képtelen voltam a számat kinyitni, amikor kérdezett. Féltem tőle. Úgy láttam őt, mint a mesékből ismert gonoszt.

Apám, a mester, aki kiképzett, ismerte őt: sőt, többször játszottak együtt. Innen tudom az alábbi történést, amit sok évvel később mesélt el apám:

– Te, Sanyi! Mi van a fiaddal? Meg fogom buktatni! – fitymált le a tanár.

– Hogy hogy? Ügyes gyerek az! Mi a gond vele? – kérdezte az öreg.

– Hát semmi. Azon kívül, hogy buta mint a segg. – mondta vigyorogva.

A történés végét nem tudtam meg. Azt a képet már magam raktam össze jóval később. Addigra már továbbléptem és ha nem is felejtettem el az éveken át tartó kínzásait, amit gyerekként kellett elszenvednem, feldolgoztam és már nem tulajdonítottam szerepet a történéseknek. Tény, hogy szerves részét képezte ez a tanár is annak, hogy megutáljam a zongorát.

A történet folytatását magam tapasztaltam meg. Egy napon bejött megtartani az órát és odaült a pianínó elé, majd ezt kérdezte:

– Christian, mit ütök most? – és vicsorgott rám.

– c4. – válaszoltam.

– És most?! – és átment egy fenti regiszterbe.

– f6 – vágtam ki, de nem értettem, hogy minek játszotta ő is ezt a hülye játékot, amit apám is tett oly sokszor velem éveken át. 

Ez a kérdezz felelek ment még vagy tíz percig, majd elfogytak a zongora billentyűi. Ezt követően jöttek a hangközök meg az akkordok. Miután minden kérdésére választ kapott – és feltételezem, hogy jó válaszokat –, egyszercsak felugrott és úgy lecsapta a pianínó tetejét, hogy mi, a megfélemlített gyerekek összerezzentünk.

Felnőtté lettem, amikor rájöttem, hogy mi történt azon a napon.

Ezt követően minden teszt és vizsga, úgy felmérés mint évzáró, nekem kimaradt, mivel a tanár mindig kihagyott a szórásból, így takarásban maradtam. Ez persze nem mentesíti a zeneiskolát abban, hogy úgy a kottaolvasás, mint az akkordok terén semmiféle ismeretanyagok sem voltak, de ez ma is így van: a kottaolvasást kérik és elvárják, de gyakorlatokat a kottatanuláshoz képtelenek adni.

Térjünk csak vissza a történetemhez. Nézzük már meg, hogy mi is történt azon a napon? Hát az, hogy a tanárnak biztosan elmondta apám, hogy tesztelje le az abszolút hallásomat. Ha az megvan, akkord döntsön, hogy megbuktat vagy elkönyvel annak, aminek. Az utóbbi mellett döntött és nem buktatott meg. 

Itt is látható, hogy miképpen is képes egy tanár megnyomorítani valaki életét, de ez ma is így van. Még akkor is ez a helyzet, ha magántanárt keres! Hiszen az emberi jellem ma sem változott: vagy megvan, vagy nincs, mert ritka az, hogy ezt valaki képes kiépíteni magában sok önfejlesztést követően. Lehet, hogy van ilyenféle ember, aki gonoszból lett jó ember, de én még ilyennel nem találkoztam. Azonban fenntartom az esélyét annak, hogy létezik efféle felemelkedett egyén a társadalmunk peremén belül valahol idehaza vagy a nagyvilág másik szegletében. Talán Bhután eldugott kis szegletének sarkában?

Zongora magántanár 

A zongora magántanár megválasztása nem egyszerű dolog. Fontos, hogy szimpatikus-e vagy sem, helyileg hol érhető el, hogy mennyiért tartja az órákat, de legfőképpen az a fontos, hogy mennyire emberséges.

Persze nem könnyű felismerni a jó tanárt, de azért ez kitudódik idővel és sosem lehetetlen közölni vele a tényállást már az első lelki terrort követően, mert attól, hogy ő a tanár, még nem bír terrorizálási előjogokkal, mivel a lelki bántalom is az erőszak megnyilvánulása. És bizony vannak köztünk olyanok, akiknek nincs abszolút hallása sem tehetsége a zenéhez, de szorgosak, így nincs joga megsérteni a tanárnak ezt az embert. Tudja ő jól, hogy tehetségtelen, de érdekli a zongora és ezért jár az órákra.

Zongora magántanár 

A jó tanár olyan, aki nem is biztos, hogy tanár. Azt tapasztaltam, hogy a legjobb tanárok nem végeztek tanárképzőt, hanem az élet pofonjai által lettek mesterekké.

Zongoraoktatás jelentkezés

Helyszín: Ócsa és Budapest
(Budavár, Pasarét, Óbuda, Hegyvidék)
Telefonszám: +36 70 328 33 38
Kapcsolattartó: Christian Hodek
Beosztás: alapító, instruktor
Cégadatok: Impresszum